tävlingar

Så ock i älven

Arkitektur, landskap
Våren 2023

Studenttävling, Movium
1:a pris

Sakta strömmar Skellefteälvens vatten förbi lands- kyrkan och Kyrkholmen.Längs kanten står vita björkar och ur ena udden på holmen kikar en byggnad fram – det är den nya ceremoniplatsen.

Idag ligger vattenytan ostört spegelblank, men förr i världen flöt här stockar, hundravis och åter hundravis, dag ut och dag in. Från skogarna längre upp flottades timmer nedströms i älven, ner till sågverken i Skellefteå där de blev till brädor som sedan såldes vidare i landet för att bli hus.

OK! I stay

Arkitektur, landskap
Sommaren 2021

Studenttävling, OKQ8 (Sverige+Danmark)
3:e pris

OKQ8 tänker framåt. För att samla idéer kring hur framtidens servicestation kan se ut och vad den kan erbjuda, utlyste de en tävling där dagens arkitekturstudenter fick komma med sina visioner.

I denna tävling för studenter i Sverige och Danmark föreställde jag mig ett tydligt cirkulärt koncept, både inne och ute. Den runda byggnaden bildar en mittpunkt kring vilken en väg med laddstationer för elektriska fordon löper – allt i en tydligt igenkännbar pelarsal av ljust björkträ.

Stationen, som jag kallade Oasen, är en plats där man kan varva ner – en plats där vi inte bara laddar vår bil, utan också kan ladda oss själva när vi reser. Från den träbeklädda insidan blickar man ut över pelarsalen, och lugnet som skapas får en att vilja sätta sig ner och stanna lite längre.

Villa Ki

Arkitektur
Sommaren 2022

Studenttävling, Willa Nordic
Ej final

”Hur ser ett enfamiljshus ut år 2049?” frågade Willa Nordic Sveriges alla arkitekturstudenter i sin tävling Bo2049. Uppgiften var att på temat trä och glas, teknologi och det nordiska behovet av ljus, visa hur framtidens hus kan se ut och hur vi kan tänkas leva våra liv.

Mitt hus, som jag gav namnet Villa Ki med dubbelbetydelsen trä och energi på japanska, är lågmäld och diskret – byggnaden vill förena sig med skogen den ligger i. De två flyglarna följer dygnets rytm av vakenhet och sömn och de stora fönsterpartierna i transparent trä släpper in rikligt med ljus. Praktiskt taget hela huset är byggt av trä och kubbgolvet på insidan följer med ut och mjukar upp gränsen mellan ute och inne. En extramodul ger flexibilitet och den centrala murstocken gör uppvärmningen resilientare inför en eventuell energikris.

Med jorden

Planering, Landskap
Vintern 2021
Öppen tävling, Egedal Kommune (Danmark)
Ej final

Lagmedlemmar:
Anders Rundlöf (SE)
Henrik Wangsten (SE)
Philip Wingård (SE)
Ada Załęcka (DK)

En halvtimme utanför Köpenhamn ligger Egedal Kommune. 2021 utlystes en öppen idétävling för området Kildedal Nord som kommunen under många år har haft planer på att exploatera. Då Egedal profilerar sig som en aktiv kommun, med ett stort utbud av fritidsaktiviteter, var uppgiften att kombinera detta med bostäder – ett naturnära bostadsområde med goda förbindelser till storstaden tack vare den närliggande pendeltågsstationen.

Två klasskamrater och jag gick samman med en nyfunnen vän från arkitekturlinjen på Kunstakademiets arkitektskole i Köpenhamn. Utöver sin kompletterande kunskap inom byggnads- arkitektur var hon även till stor hjälp med att översätta texten till danska.

Vårt förslag Med jorden understryker vikten av odlingsmark för en hållbar framtid med lokal anknytning. De boende i Kildedal Nord skulle därför också vara andelsägare i områdets jordbruk. Genom att känna in platsens karaktär och lyssna till de boende i området idag presenterade vi ett förslag som strävar efter att gå i linje med den danska byggkonsten – det traditionella gadekæret (branddamm och vattenreservoar) gav vi en ny funktion som skyfallsbuffert för att inte störa det skyddade vattenområdet.

+Lund

Landskap
Sommaren 2021
Studenttävling, Movium
3:e pris

Lagmedlemmar:
Anders Rundlöf (SE)
Henrik Wangsten (SE)

År 2021 firade Östra kyrkogården i Malmö 100 år. I samband med detta utlyste tankesmedjan Movium en tävling om kyrkogårdens minneslund och att tillgänglighetsanpassa och modernisera den i Lewerentz anda.

Då tävlingen sköts upp fick min klasskamrat Anders och jag god tid på oss att studera Lewerentz verk; vi läste många böcker, grävde i arkiv och besökte flera av hans byggnader runtom i Sverige. Mest påfallande i hans stil var det avskalade uttrycket och den välavvägda asymmetrin och efter många tankar om arkitektoniska tillägg på platsen beslutade vi oss för att hålla det så enkelt som möjligt. Åsen som löper genom hela kyrkogården ville vi betona genom att göra den fri från träd och genom ett tillägg av en lund i norr ökade vi kontrasen ytterligare. Den nuvarande dammen i mitten ersatte vi med ett altare, liknande den kata- falk som ursprungligen stod här, där både blommor och lyktor, men också små personliga gåvor, kan placeras.

utbildning

Intryck av Sävsjön

GIS-analyser

jobb

En konstnärsträdgård i lomma

Fler modeller

© Henrik Wangsten 2023